Pages

Monday, June 14, 2010

Kelebihan Ubuntu Berbanding Microsoft Windows

Kau orang semua aku rasa rata2 mesti guna Microsoft Windows. Jarang sekali ada yang guna Ubuntu. Itu pendapat aku sebab Microsoft Windows ni dah lama melekat dalam jiwa anak muda Malaysia. Sejak dari kecik hingga dewasa.

Sepanjang kau orang guna Microsoft Windows, kau orang tahu tak kelemahannya yang paling nyata. Bagi aku, Os buatan Microsoft ni memang mmmuuuuudah kena virus. Lebih2 agi kalau PC tak de antivirus. Yang ada pun, bukannya bleh halang pun, memang tetap kena.

Apa yang aku bebel tadi tu, lau korang nak tau, benda ni la yang kerap jadi kat aku. Aku nasihatkan sape2 yang guna antivirus pirate tu, pakaila yang premium punyer. Semasa aku pakai Microsoft, aku asyik dok tukar...je antivirus. Sebabnya tak berkesan. Asyik kena je.

Bila aku pakai yang antivirus ori, problem aku selesai. Laptop aku sekarang memang tempat virus cari nahas...Lau masuk je, delete terus. Takla system jem cam selalu. Kalau sebelum ni, asyik format je tak berenti. Sampai naik muak aku.

Tapi kalau bab serangan virus ni, Microsoft sememangnya tak bleh nak menang dengan Ubuntu. Ubuntu ni pun, aku baru je pakai 6 bulan. Aku memang respek betul dengan Ubuntu. Sepanjang aku guna, memang bebas desktop aku dari virus. Kalau masuk pun, memang virus tak akan running..aku delete manual je cam delete file.

Pendrive aku yang kawan aku kata rosak sebab virus, aku baiki ok je. Nasib baik aku tak buang pendrive tu dulu. Korang jangan ingat serangan virus ni bleh selesai ngan format je. Sesetengah virus tu bila masuk dalam pendrive, ada yang tak bleh format. Aku baiki pendrive aku pun gune Ubuntu sebab bleh kesan cam tu je.

Satu lagi bab connection internet. Masa aku pakai internet gune Microsoft Windows asyik DC je..dalam sejam tu ada la 2,3 kali. Signal slow pun tak logik gak sebab penuh. Aku pakai broadband. Bila aku connect guna Ubuntu, memang susah nak DC. Kalau DC pun sebab cuaca tak berapa elok. Aku rasa connection lebih stabil guna Ubuntu.

Akhir sekali,aku rekomen korang guna dua2 sebab Ubuntu sekarang ni dah bleh kamceng dengan Microsoft Windows. Desktop aku pun, aku pakai dua. Satu Windows 7, satu lagi Ubuntu Linux Fedora. Setakat ni, tak de lagi problem kat aku.




6 comments:

  1. Ubuntu Linux Fedora, mana nk download ni?

    ReplyDelete
  2. fedoraproject.org,u bleh download kat situ for free..

    ReplyDelete
  3. Tp unbuntu still baru kan? dulu penah gak rs nk pakai. tp xkonfiden coz xpenah nmpk org review. laptop aku nih da mmg ladang ternakan virus nih. tetibe jek latop nih blackout ms ngah sangap men dota. pasni bole kot tukaq ke ubuntu ni. tq for the review man!

    ReplyDelete
  4. thanks sudi bace review aku tu, tapi elok r lau kau install dua2 sekali dlm satu pc, ubuntu ni kadang2 ade gak kelemahan die. Lau kau install Microsoft n Ubuntu, mungkin jadi balance.

    ReplyDelete
  5. ubuntu mmg best.. dah la free haha.. leh mintak cd free lg tu haha...

    ReplyDelete
  6. @suka_haha

    biasela...ubuntu ni freeware...

    ReplyDelete